Нина Малакова - “Аз мога да го направя! Ще докажа на всички!”

17.12.2021

Здравейте, приятели! Днес ще ви представим Шеф Нина Малакова -  финалист в Hell's Kitchen България, главен готвач, мениджър развитие кухня и майка на три деца. 

Ние от екипа на платформата TeamPro сме щастливи, че Нина сподели с нас своите размисли върху упражняването на професията Готвач, как е стигнала до тук и какво и е коствало да преследва мечтите си. Радваме се, че Нина се довери на TeamPro в процеса на търсене на своето ново работно място! 

Вижте интервюто, което направихме с Шеф Малакова, и какво ни сподели тя.

Каква е твоята професионална мечта?

Едва ли има готвач, който да не мечтае за свое собствено кътче! Малък уютен ресторант с около 30-40 места, без или с много малко основно меню и ежеседмични свежи сезонни предложения! 

Какво те мотивира да работиш в сектора на заведенията за хранене и развлечение?

Първата ми работа (както на повечето студенти) беше като сервитьор. Много бързо разбрах, че тя е точно за мен. Винаги съм влизала в кухнята и винаги съм знаела,че един ден ще мина от другата страна на пас-а. Направихме малко семейно ресторантче. Беше много трудно, но не се отказвахме. Бившият ми мъж реши да замине в чужбина, за да се подпомогнем финансово, но… Останах сама с три деца и стана невъзможно да продължа. Казах си край, това беше. Не искам повече да работя тази професия! Станах брокер недвижими имоти. От недвижими имоти фирмата стана строителна, а аз се издигнах до офис мениджър. И така близо седем години. След което дойде кризата. Собственичката реши да ме сложи на половин заплата, мен, самотната майка на три деца, без дори да имам право на избор. Ситуацията стана конфликтна, смятах, че можеше и да се разберем по някакъв начин, но тя каза нещо, което преобърна всичко - “Теб и за банички няма да те вземат!”

Точно тази реплика ме амбицира да вляза в професионалната кухня. Казах си - “Аз мога да го направя! Ще докажа на всички!” Беше адски трудно! Аз бях на 36 години, възраст, на която вече би трябвало да си се доказал като готвач! Мина доста време в опити да вляза в професионална кухня, но никой не ми даваше шанс! Под “професионална кухня” имам предвид добър ресторант, а не някоя квартална кръчма с кухня метър на метър и дървени рафтове! 

Аз безотказно се опитвах и опитвах! Докато един ден не видях рекламата за кулинарното предаване “Master Chef”. Казах си “Ето това е моят шанс!” Записах се. Стигнах до топ 16, но бързо си тръгнах. Останах на 15-то място! Но успях да направя така, че да ме забележат! На 43 години успях да вляза в професионалната кухня! 

Три години по-късно участвах в “Hell’s Kitchen” и стигнах до четвърто място на финалите! Показах какво могат да постигнат волята и желанието ми за успех - костваше ми месеци труд. Много се радвах, когато си мислех, че съм открила толата вода - т.е. нещо, което се знае от останалите готвачи, но аз съм открила сама как да го направя. 

Успях, госпожо, успях ;) И сега правя, не само банички, но и много други вкусотийки!

Какви качества са нужни на един професионален готвач, за да е успешен?

Сърце, Любов и Страст! Креативност и Остър ум! Аааааа ииии голяма доза ТЪР-ПЕ-НИ-Е!

Какво би променила в бранша?

Темата е мнооого широка и ще ми трябват часове. Но каквото и да се говори по този въпрос, едно не трябва да забравяме - живеем в България и на българина е много трудно да обясниш правилното мислене и правилната стратегия в менажирането на заведението!

Какво трябва да предлагат работодателите в бранша, за да мотивират служителите си?

Най-важното, което трябва да имат работодателите, е отношение! Те трябва да разберат, че това не са роботи, не са просто служители, това са човешки същества и те също имат сърца, имат чувства, имат достойнство! Когато наемат някой на работа трябва да подходят с доверие и да го подкрепят. Арогантното отношение към служителите би ги демотивирало, би напрегнало работната атмосфера, а това със сигурност не се отразява добре на бизнеса. Нека цитирам Димитър Талев - "За да полети една птица, трябва да й помогнеш да разпери криле, не да ги отрежеш!". 

Да не забравя да спомена и адекватно заплащане, което, обаче, да не води до това един човек да върши работата на трима. Социалните придобивки също са много важна част от спокойствието на всеки служител.

Как научи за TeamPro? 

Научих за професионалната платформа за служители и предприемачи в сектора на заведенията “TeamPro” чрез Facebook.

 

 

 

 

Share