Четирите най-често срещани грешки в работата на сервитьора

13.09.2022

Не може да отречем, че има служители, които просто не приемат на сериозно своята работа! Колкото и да е добра храната и обстановката на един ресторант, когато неговото лице - сервитьорът, не си върши работата добре, то усилията на целия екип могат да отидат на вятъра за един миг. 

 

1. Непознаването на менюто е една от най-често срещаните грешки. Няма как да привлечем редовни клиенти и да геренираме добър оборот, ако няма активно предлагане на менюто. А предлагането липсва, когато служителите не знаят какво съдържа менюто и кои са наличите в момента продукти на бара и в кухнята. Доброто представяне на менюто е прелюдия към основната работа на сервитьора, а от всичко останало случващо се след това, зависи дали клиентът ще се върне отново, дали ще препоръча заведението на други, каква сметка ще направи и колко бакшиш ще остави. 

2. Работното облекло е от огромно значение. Също така, добре подържаният и чист вид. Сервитьорът трябва да е разпознаваем за клиентите, а не да се слива с тях. Това вдъхва доверие и предразполага клиента, съответно влияе на размера на поръчката и на бакшиша.

3. Пренебрежението към клиента е огромна грешка. Ако сервитьорът говори по телефона или седне на една маса с приятели или други клиенти през работно време, ще покаже неуважение към клиента. Колкото и странни прищевки да има клиентът, той все пак е дошъл да заплати за услуга, която предлагаме. Случвало ни се е да виждаме ситуации, в които сервитьорът пренебрегва обслужването, докато пийва и хапва сладко, седнал на маса в заведението, гледайки клиентите като натрапници. При подобни "професионалисти" обслужването е пожелателно, не и задължително. 

4. След пренебрежението, не по-малко грешно е натрапчивото присъствие, с цел рекламиране на най-скъпите ястия и напитки в менюто. Те не винаги са най-доброто за клиента. Трябва да се даде право на избор и да се прецени какво би желал да консумира клиентът, особено ако идва за първи път.  Той трябва да има възможността да опознае менюто, спрямо собствените си вкусови  предпочитания и финансови възможности.

Кои сервитьорски навици са най-досадни и неприятни са Вас? Или няма такива?

(публикация с продължение)

Share